Op zoek naar je afkomst met een ancestry test

 

"Waar kom ik vandaan? Wat is mijn plek in deze wereld? Wat verklaart mijn afkomst over mij?" Dit zijn vragen die iedereen zich wel eens stelt. Met DNA-onderzoek is het tegenwoordig mogelijk om op veel van zulke vragen een antwoord te krijgen. Er kunnen allerlei mysteries worden opgelost, het kan worden gebruikt bij politie en justitie en bij allerlei takken van de wetenschap. Veel mensen doen ook een zogenaamde ancestry test om hun familie en afkomst beter te leren kennen. In dit blog lees je hoe zo'n test werkt en wanneer hij goed van pas komt.

 

Hoe werkt de ancestry test?

Met veel bureaus of instituten voor genetische tests kun je een afspraak maken. Wanneer je op de afspraak komt, wordt er een zogenaamd 'wangstrijkje' afgenomen, dat betekent dat er een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang wordt gehaald. Het DNA op je wangstrijkje wordt in een laboratorium onderzocht. Sommige DNA-testbureaus zorgen ook voor een mogelijkheid om thuis deze test af te nemen. Dan sturen ze je een soort doe-het-zelf-pakket op, waarmee je eenvoudig het wangstrijkje kunt afnemen en naar hen toe kun sturen. De wachttijd tot het resultaat verschilt per bureau, maar meestal is dit enkele weken.

 

Waarom zou je het doen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen een ancestry test doen. Sommigen doen het gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat ze benieuwd zijn wie hun voorouders waren en waar zij vandaan kwamen. Anderen zijn al gericht bezig met bijvoorbeeld familie-onderzoek en het maken van een stamboom, en willen hiermee meer duidelijkheid verschaffen. Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld geadopteerd zijn en met ancestry tests hun biologische ouders hebben gevonden, of mensen die hiermee een familielid hebben opgespoord waar zij zeer weinig van wisten. Je hebt met deze test een unieke kans om veel nieuws over je voorouders te leren, en kunt altijd van tevoren bij een onderzoeksinstituut informeren voor je besluit dit te doen. Wie weet wat je ontdekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *